İşaretler varılacak hedefleri olan içindir.... ayrica Bill James der ki: "Expect problems and eat them for breakfast!" :D

16 Ocak 2006

Dön, Dervi$ Dön!

Siyaset iktidara yöneliktir. Bölünme ve cati$ma yaratmasi dogasi geregidir. TAbii demokratik siyasetten söz ediyorsak.
Siyasetin, iktidarini kültür üzerinde, gelenekler üzerinde, dil ve din üzerinde, ya$am biciminin eski ya da yeni bicimleri üzerinde baski kullanarak tesis etmesi, toplumun her alanini siyasalla$tirir. Yani böler ve cati$maya neden olur.
Daha kötüsü vardir. Bu durumun, tersine i$lemesi. Yani gelenegin iktidari, dinin iktidari, hatta dilin ve kültürün iktidari. Ya da dinin, iktidari bir ölcüde ele gecirmesi. Bunun icin hükümet olmasina da gerek yok . Egemen oldugu $ehirde, sokakta okulda bu iktidarini gösterebilir. Dinsel kurallara uymayanlari, kendisi gibi dü$ünmeyenleri bu dünyada kurdugu kücük cehennemlere atabilir. Niye oruc tutmuyorsun, niye ba$ini örtmüyorsun, mesela. Tipki bunun tersi gibi.
Güzel olan mini etekli bir kadinla cüppeli bir adamin ayni sokakta yürüyebiliyor olmasidir. (..........)
Güzel olan, ayni mahallede bir sokakta bir punk kafenin, diger bir sokakta bir tarikat dergâhinin var olabilmesidir. (..............)
Güzel olmasi ho$görüyü yansitmasindan kaynaklanmaz. Kültürel ce$itliligi ya$atmasindan kaynaklanir. (.......)
Cagda$ toplum bir remix´tir zaten.Remix harmandir. Hayat, harmanlandikca zenginle$ir. Sufilik de, kökenine gidildiginde, öyledir bir bakima. Abdülbaki Gölpinarli, Mavlana´nin Mesnevi´sine sunu$ yazdiginda söyler:
"Bu dükkân bir mah$er; burda neler yok. Hind-Iran, yunan-Roma mitolojisi, yaratili$ destani, peygamberlerin ya$ayi$ hikâyeleri, halk deyimleri, atasözleri, örfler, âdetler. Sava$lar, yenenler, yenilenler, kadere yumruk sallayanlar, kaderin eliyle iki büklüm olup yokluk girdabina atilanlar. Ku$dilini bilen, söyleyen Süleymanlar, Süleymanlarin sarayinda kendilerini yitiren Belkislar, Ne$´eler yaslar, dügünler, toylar, kahkahalar, yol-yordam, gözya$i hickiriklar."
(........................)
Hâfizin asir önce dedigi gibi:
Dön, dervi$ dön!
...
Yaz bin bir piriltili sirri
Varolu$un duvarina.


( Özcan Yüksek)
ATLAS DERGISI KASIM 2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

de bakalim...