İşaretler varılacak hedefleri olan içindir.... ayrica Bill James der ki: "Expect problems and eat them for breakfast!" :D

17 Haziran 2008

CERN (Avrupa nükleer araştırma merkezi)

CERN acilimi: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire ....


Bu ay da Isvicre de bulunan dünyanin en büyük parcacik fizigi laboratuvarin da CERN arastirma merkezin de "big bang" gercekle$ecekti...


Daire $eklinde olan ve 27 Kilometre uzunlugundaki tünelin icinde protonlar yüksek bir hizla birbirilerine carpi$tirilacakmi$.


En son haberleri bekliyorum... henüz bir $ey yok ortada...


Kara delik olu$ursa anlariz elbet...

'Bir dev kara deliğin bulunduğu bir galaksinin yapay renklerle oluşturulmuş imajları. İmaj, Chandra uydusunca gözlemlenen X ışınları için maviyle, Digitized Sky Survey tarafından alınan optik görüntülerde sarıyla, radyo alanındaki NRAO verileri için yeşille ve 21 cm.’lik hidrojen tayfı çizgileriyle belirtilen özel frekanstaki radyo imajı için kırmızıyla ifade edilmiştir. Böylece kara deliğin edinilen farklı veçheleri incelenmesine yardımcı olmaktadır.'

7 yorum:

  1. Çok merak ediyorum sonuçlarını...
    Ayrıca sicim teorisinin yalan mı yoksa doğru mu olduğu da sınanacak bi şekilde...
    Takipteyim =)

    YanıtlaSil
  2. :) bir takipci daha...

    sicim teorisi tek boyutlari belli parcalarin olmasini öngörüyor (kabaca aciklanildiginda). Standart model de ise boyutsuz parcaciklardan yola cikiliyor..

    (hani bilmeyen varsa...)

    Eger sicim teorisi dogru ise bu acayip bi$ey olurdu :) Bilim adamlari ayyuka cikardi sevincten...

    Iddia ya girerim ki sicim teorisi yanlis :))) bilimsel olarak aciklayamam ama icimden bir ses evren mantikli olan insan beynini hep yaniltir diye geciyor :)))

    hadi bakalim...

    YanıtlaSil
  3. şimdi şöyle bir şey daha var.

    big bang teorisini lab. koşullarında yapıldığını iddaa eden bazı tarikat/kuruluşlar var.tıpkı gizli yollardan insan klonladığı düşünülen gruplar gibi.

    big bang teorisinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmeyi ben ve çevrem bekliyoruz. 6 yıl jeoloji okudum kesmedi 7. yılıma girdim -okul bitmedi- ve big bang teorisinin gerçekleşmemesi durumunda acayıp hayal kırıklığı yaşarım/z.

    YanıtlaSil
  4. Avrupa da lab. ko$ullarinda yapilsa kesinlikle duyulurdu (fikrimce).
    Amerika da ne halt yerler bilmem :))
    Belirli bir hiza getirmek lazim protonlari yada elektronlari sonucta... ve bunu belirli özellik- ve büyüklükte aletler gercekle$tirebilir... Amerikada yerden bol ne var... yapiyorlardir belki... bilemeyiz..

    7 sene... ma$allah.. Allah bitirmeyi nasip etsin...


    Iyi beklemeler topumuza...

    YanıtlaSil
  5. @aqulia:

    Bence sicim teorisi doğru ama dur bakalım ne olacak =)

    YanıtlaSil
  6. ismini cogu kisinin bilmedigi bir cok laboratuar var burda. senelik bütcesinin %70ini -ki bu 330 milyon € ya tekabul ediyor rwth aachen'da- arastirmaya ayiran üniversiteler var. bu paranin bir kismi da parcacik fizigi laboratuarlarina gidiyor.

    YanıtlaSil
  7. @Burak...Bu kadar mali kaynak ayirmalarina $a$madim dogrusu... Bilim pahali ve lüx "statüsüne" giriyor bircok standart insanin gözünde...

    YanıtlaSil

de bakalim...